Miten meillä nukutaan?

October 10, 2018

Postaus meidän vauvan unirytmistä on ollut toivottu, joten päätin nyt hieman valoittaa sitä, miten meillä nukutaan. Kuka saa nukkua ja kuka ei? Vai nukkuuko kukaan?


Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan päivästä, keskimäärin noin 20 tuntia vuorokaudessa. Meillä tuo keskimääräinen vauvan unimäärä on noin 14-20 tuntia päivästä riippuen. Toisina päivinä vauva nukkuu enemmän ja joinakin vähemmän. Meidän lapsista puolet ovat olleet hyviä nukkumaan öisin ja se toinen puoli on sitten kärsinyt vatsavaivoista tai korvatulehduskierteestä, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi meidän vanhempien unenlaatuun.

Meidän perheessä molemmat vanhemmat ovat vastuussa lasten yöheräämisten hoitamisesta. Yksinkertaisesti näin isossa perheessä se ei toimisi, jos kukaan ei saisi nukkua ja minusta on myös ihanaa, että mies osallistuu edes jollain tavalla yöheräämisiin, vaikken sitä erikseen häneltä vaadikaan. On tietenkin eri asia hoitaa vaativa työ vähillä unilla kuin pitkillä levollisillä yöunilla, mutta olen siitä super kiitollinen, että hän haluaa olla apuna ja välittää myös minun jaksamisestakin. Meidän keskimmäiset lapset ovat vihdoinkin oppineet nukkumaan ja näin ollen ei tarvitse koko ajan pelätä sitä, milloin joku herää kuin vauva. Sitä se ei viime kesänä esimerkiksi ollutkaan, vaan aina jompi kumpi tuli yöllä viereen. Ne yöt, kun mies on ollut työmatkalla ovat olleet onneksi mahdollisia selvitä, mutta joskus on sattunut tilanteita, jolloin kukaan ei nuku, kun vauva huutaa, taapero huutaa ja sitten herää myös isommat lapset.  Toki vauvan hoidan aina pääsääntöisesti minä, mutta mies sitten hoitaa isompien lasten yölliset heräämiset.


Olen nyt kahden viimeisemmän lapsen kohdalla ollut hyvinkin myönteinen perhepetiä kohtaan ja kun vauva on täysimetyksellä, niin on se vaan paljon helpompaa syöttää vauva siinä vieressä ja jatkaa unia. Joskus nostan vauvan omaan sänkyyn nukkumaan, mutta yleensä hän jää parempien yöunien takia viereen. Itse en hievahdakaan nukkuessani vauvan vieressä, ja aina meidän välissä on turvaväli, ettei mitään sattuisi. Yksi meidän arjen pelastajista on Leikkikaupalta saatu unipesä, jossa vauva nukkuu oikein mielellään niin päivällä kuin yölläkin. Vauva herää noin 2-4 kertaa yössä, jolloin toisella kerralla vauva vaan syö ja toisella kerralla vaihdetaan myös vaippa. Hieman masuvaivainen hän on, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin edeltäjänsä. Voisin siis sanoa, että meillä nukutaan hieman paremmin kuin edellisen vauvan kohdalla.


Vauvan rytmi oli syntyessään se, että päivät nukuttiin ja yöt hän huusi ja valvoi. Onneksi rytmi alkoi kääntymään melko pian sen jälkeen, kun pääsimme kotiutumaan vauvateholta. Tällä hetkellä hän on jo enemmän hereillä päivällä, maksimissaan noin kaksi tuntia ja illalla saatetaan valvoa pidempiäkin hetkiä. Yöunille vauva käy viimeistään klo 22-23, jonka jälkeen herätykset ovat 2-5 tunnin välein. Noin pienellä ei tietenkään ole täsmällistä rytmiä, mutta meillä kuitenkin pyritään rytmittämään kaikki menot päivälläkin tiettyihin hetkiin, jotta arki alkaisi hiljalleen rytmittymään.


Viime yönä vauva nukkui heräämättä klo 22-03 ja vaipan vaihdon sekä syötön jälkeen hän nukkui vielä vieressä klo 7 asti. Meidän vauva nukkuu päiväunet yleensä vaavisängyssä, jossa on pehmusteena unipesä. Vaavisängystä kirjoittelen vielä erikseen myöhemmin. Päivällä vauva saattaa torkkua lyhyissä noin puolen tunnin pätkissä, mutta onneksi hän nukkuu pidempiä hetkiä silloin, kun käyn lenkillä tai käydään kaupassa. Päivällä en siis välttämättä ehdi tekemään oikeastaan mitään muuta kuin imettämään ja siivoamaan kotia, kun vauva ei yleensä nuku pitkiä pätkiä, mutta mieluummin näin, että hän nukkuu edes silloin yöllä!

Loppuun yhteenvetona; meillä nukutaan siis kohtalaisen hyvin. Paremminkin voisi varmasti nukkua, mutta itselläni on niiiin hyvät unenlahjat, ettei nukkumattia tarvitse odotella.


Kiinnostaisi kuulla millaisia teidän vauvat ovat / ovat olleet nukkumaan ?

No comments:

Post a Comment

Kiitos viestistäsi <3

CopyRight © 2019 EMMI / MUSTAVALKOISTA