Äidin rajoitettu ruutuaika - oletko sinä riippuvainen puhelimestasi?

November 15, 2018


Muutama viikko sitten söpöttelin instagram -tililläni (@emmidaily) ruutuajasta ja siitä, miksi vanhemmat asettavat lapsille ruutuajat, mutta eivät kuitenkaan itse mieti omaa käytettyä aikaa ruudun äärellä? Vai onko se itseltä niin huomaamatonta, ettei sen ajattele olevan "liikaa"?


Kaikki lähti siitä, kun puhelimeni uuden päivityksen mukana tuli sovellus, jolla omaa ruutuaikaa voi tarkastella päivittäin ja se kertoo mihin sovellukseen minkäkin verran aikaa kuluu. Kyllästyin myös itse siihen, että olen käytännössä aina tavoitettavissa. Jos appeihin on asetettu ruutuajan kautta käyttörajoitus, niin puhelin ilmoittaa muutama minuutti ennen sovellusten lukitsemista, että aika on päättymässä. Olen asettanut ruutuajan niin omaani kuin lapsenikin puhelimeen ja se toimii mainiosti.  Tällä hetkellä sopivaksi muodostunut aika on max 3 tuntia päivässä. Kaikki toimintojen muokkaaminen ovat salasanan takana, eikä niitä voi muokata kuin aikuinen. Tässä tietysti voisi itseään huijata vaikka kuinka ! Ensimmäinen testaus oli oikeasti järkytys ja sen jälkeen olen asettanut tietyn aikarajan, jota saan käyttää esimerkiksi yhteisöpalveluiden käyttöön, sekä lisäksi kokonaisen ajan ruudun käytölle. Eniten aikaa kuluu yllätys yllätys instagramissa, toisena taisi olla WhatsApp.


Itse en ole koskaan ajatellut puhelimen käytön olevan mitenkään erityisen runsasta, mutta kun viettää pieniä hetkiä silloin tällöin puhelimella, niin niistä muodostuu äkkiä todella pitkä aika! Tuli vähän väliä tsekattua sähköpostit, viestit instagramissa ja facebookissa. Ruudun läpi eläminen on harmillisen yleistä tänä päivänä ja olen kyllä syyllistynyt siihen itsekin. Oli ihan huippua kun muutamat seuraajistani asensivat heti puhelimeensa ruutuaika -sovelluksen ja olemme nyt heidän kanssaan tästä aiheesta useampaan otteeseen keskustelleet. Tämän rajoituksen myötä olen löytänyt uudelleen neulomisen, kirjojen lukemisen, elokuviin keskittymisen yms. Olen määrittänyt itselleni kellonajat jolloin postaan instagramiin, käytän facebookia, luen ja vastaan sähköposteihin tai muutenkin selaan puhelimella.


Joskus aiemmin instagram -tililläni nostin melkoisen haloon siitä, kun sanoin, etten missään nimessä halua selata puhelinta imetyksen aikana. Pelkään sitä säteilyn määrää, joka vauvalle siitä mahdollisesti tulee. Tiedän kyllä, että tunti tolkulla rinnalla roikkuvan vauvan kanssa hengaileminen on tylsää puuhaa. Tänään itseasiassa kävi niin, että nukahdettiin molemmat vauvan kanssa, päiväunille imetysmaratonin aikana. Hän katsoo muutenkin yleensä todella tarkkaavaisesti silmiin imetyksen aikana ja hermostuu kyllä, jos en katsoisi häneen, onkohan tämä nyt sitten opetettu tapa? Itse pidän tärkeänä vuorovaikutusta vauvan kanssa, enkä halua minkään älylaitteen sitä heikentävän. Tämä HS:n artikkeli aiheesta näkyy vain lukijoille, mutta suosittelen kurkkaamaan jos siihen on mahdollisuus! Minulla se ainakin herätti ajatuksia jo silloin odotusaikana, kun sen bongasin.

EDIT// Esimerkiksi Your hour ja Forest -sovelluksia voi tätä omaa ruutuaikaa seurailla! Etenkin tuo forest -sovellus on mielenkiintoinen, siinä puu kuolee, jos vietät liikaa aikaa puhelimella!

Oletteko määritelleet ruutuaikaa lasten ja omiin älylaitteisiinne? 
Vai tuntuuko, että käyttö on niin vähäistä, ettei sitä tarvitse rajoittaa?

2 comments:

  1. Nyt kyllä osui ja upposi. Enkä varmaan ole ainut... Hyvä postaus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulen kans, ettet ole ollut ainut! Sen verran on tullut tästä somessa keskustelua :)

      Delete

Kiitos viestistäsi <3

CopyRight © 2019 EMMI / MUSTAVALKOISTA