Keliakia

April 01, 2019

Ihan näin alkuun haluan toivottaa mahtavaa HUHTIKUUTA kaikille! Meinasin, että aloittaisin huhtikuun herkuttomana, mutta päädyin kuitenkin pitämään sen herkullisena. Tammikuun herkuttomuus tuntuu edelleenkin hyvältä jutulta ja sen jälkeen olen nähnyt sokerin ihan eri silmin. Meidän herkkujen syöminen on muutenkin vähentynyt aika merkittävästi, koska perheeseemme tulla tupsahti keliakia, jonka kanssa olemme nyt ehtineet muutaman kuukauden elää. Kuten aiemmin lupasin, niin halusin hieman jakaa teille hieman sitä, että miten meillä on keliakian kanssa sujunut ja miten se on perheeseen vaikuttanut.


Nyt ensimmäisestä kerrasta, kun kuulimme tästä sairaudesta on jo aikaa yli 3 kuukautta. Gluteenitonta elämää on takana jo noin kaksi kuukautta eli ollaan jo päästy siitä alkujärkytyksestä, jos sitä sellaiseksi voi kutsua. Sekä lapsesta, että muustakin perheestä tämä tuntuu jo tavalliselta ja täysin normaalilta, eikä sitä enää juurikaan huomaa, muuten kuin kauppalaskussa ja tietenkin myös kauppareissulla. Oli selvää, että tämän sairauden myötä ruokakulut ainakin alkuun nousee, kun testaamme erilaisia gluteenittomia ruoka-aineita, mutta nyt olemme jo melko hyvin löytäneet niitä hyviä gluteenittomia ruoka-aineita ja ruokia. Semper, Myllärin ja Moilas näkyvät tällä hetkellä eniten kaappien sisällössä. Alle 16-vuotiaat lapset saavat Kelalta tukea noin 100 euroa kuukaudessa, joka on ihan huippu juttu! Toivotaan, että uusi tuleva hallitus saisi sen tuen takaisin myös aikuisille. Me ei olla Kelan tukea vielä saatu, koska lääkärin todistus oli unohdettu sairaalan puolesta lähettää Kelalle (yllätys). Mutta ihan kiva juttu, että tuollainen tuki on olemassa.


Tällä hetkellä meidän ruokaostokset ovat kasvaneet noin 150 euroa kuukaudessa, mutta uskon, että se hieman tippuu ajan myötä. Meidän perheellä menee ruokaan noin 1000 euroa kuukaudessa, joten kyllä se hieman tuntuu. Ei vaan haluta tinkiä ruoan laadusta ja mielellään siihen satsataan. Teemme  koko perheelle kaikki ruoat gluteenittomana - ainoastaan jotain nuudelia tai pastaa on välillä tehty osalle porukasta tavallisena versiona. Ollaan tehty enimmäkseen riisi, peruna ja kasvisruokia ja käytetty todella vähän pastaa. Makaronilaatikosta ei kuitenkaan olla luovuttu, mutta siitä tulee oikeastaan vielä parempi gluteenittomilla makaroneilla. Itse olen myös kotioloissa noin 80%sesti gluteeniton, koska se tuntuu sopivan itselleni paljon paremmin ja oma olo on myös parempi! Keliakiaa minulla ei kuitenkaan ole todettu. Tällä omalla gluteenittomuudella haluan tukea lastani, jotta ymmärtäisin paremmin sitä, miltä hänestä mahdollisesti asiat tuntuu. 

Kuten aiemmin mainitsin olemme saaneet tehtyä tästä keliakiasta todella tavallisen jutun lapselle ja myös koko perheelle. Olemme jo käyneet syömässä ravintoloissa ja todella hyvin lapsi osaa itsekin jo kysyä onko jokin tuote gluteeniton vai ei. Olen edelleen todella hysteerinen siitä kontaminaatioriskistä, joka ehkä kaikkein eniten nousee esille silloin, kun lapsi syö muualla kuin kotona. Tässä ei kuitenkaan voi olla liian tarkkana, vaan täytyy tehdä ravintolassakin tuplatsekkaus annokseen, että se on varmasti oikea ja gluteeniton. Hyvä käsihygienia, puhtaat ottimet ja tarjoiluastiat ovat tärkeitä perus juttuja kontaminaatioriskin minimoimiseksi. Kotona tuleekin usein vähintäänkin huuhdeltua uudelleen astiat ja välineet ennen kuin ne lapselle annan. Vehnä-, ohra-, tai ruisjauhoja meillä ei ole toistaiseksi ollenkaan käytössä kontaminaatioriskin minimoimiseksi!


Näin loppu yhteenvetona voin siis todeta, että ihan kivasti menee ja tämä on aivan yllättävän helppoa, nyt kun siihen on tottunut. Keliakia on todella tavallinen sairaus ja siitä pitäisi puhua enemmän! Todella monella saattaa olla keliakia täysin tietämättään, joka voi sitten oireilla esimerkiksi masennuksena tai nivelkipuina. Suosittelen tutustumaan aiheeseen jos se kiinnostaa. Itse olen ihan hurahtanut tämän myötä lukemaan enemmän suoliston hyvinvoinnista ja sen vaikutuksesta terveyteen. Olen oikeastaan ihan kiitollinen tälle, koska tämän myötä meille ja etenkin myös minulle on auennut aivan uudenlainen maailma myös ruoanlaittoa ja myös leivontaa ajatellen. Jatkossa siis jaan teille täällä hyväksi todettuja gluteenittomia reseptejä!

Kiitos vielä kaikille jakamastanne vertaistuesta! 
Se jos mikä on ollut todella tärkeää viime aikoina. 

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!


Postauksen kuvat / Pixabay

No comments:

Post a Comment

Kiitos viestistäsi <3

CopyRight © 2019 EMMI / MUSTAVALKOISTA