Kaksi lasta pienellä ikäerolla

September 03, 2019


Blogiani pitkään seuranneet tietävätkin, että me olemme saaneet kaksi lasta melko pienellä, alle 1,5-vuoden ikäerolla. Tämä ikäero oli täysin suunniteltu juttu, koska se tuntui silloin vaan ihan maailman parhaimmalta idealta. Mutta oliko se sitä? Moni kysyy minulta tästä aiheesta usein instagramissa ja mielelläni kerronkin meidän omia kokemuksia aiheeseen liittyen. Kyselyitä tulee kuitenkin harvasen viikko, joten päätin kerätä kokemukset tänne blogiin, jolloin ne on sitten helposti luettavissa.Aloitetaan alusta eli raskausajasta. Tulin raskaaksi meidän tytön ollessa puolivuotias, joten kroppa ei ollut vielä ehtinyt palautumaan edellisestä raskaudesta läheskään täysin. Olin kuitenkin fyysisesti niin hyvässä kunnossa ennen tytön odotusta, joten ajattelin tietenkin tämänkin raskausajan sujuvan vähintäänkin yhtä hyvin. Kuten arvata saattaa tämä kolmas raskaus ei ollutkaan ihan niin peace of cake ja koska raskausaikana hoidettavana oli myös vauva oli senkin takia ajoittain melkoista meininkiä. Kaikesta huolimatta raskausaika meni ihan hyvin ja poika meni lopulta hieman yliaikaiseksi.

Vauva-arki oli sitten ihan oma lukunsa, kun hoidettavana oli käytännössä kaksi vauvaa. 1v 4kk ikäinen taapero ja vastasyntynyt. Meidän tukiverkostosta ei ollut paljoakaan apua ja mies teki silloin pitkää päivää töissä. Nämä ensimmäiset kuukaudet menivät aivan sumussa vauvan masukipuilun ja jatkuvien yöheräämisien takia, mutta onneksi sekin helpotti 3 kuukauden kohdalla. Meillä ei vaan toiminut se, että vaan minä olisin hoitanut molempia lapsia yöllä, vaan miehen täytyi ottaa vastuuta taaperon mahdollisista heräilyistä. Väsymys oli tuolloin kyllä potenssiin miljoona verrattuna tähän hetkeen. Arkeen mielellään osallistuvan tukiverkoston avulla arki olisi varmasti ollut helpompaa. 
Muistan vieläkin, kuinka taapero oli samalla todella hoivaava, mutta sitten taas osittain todella mustasukkainen vauvasta ja taisin usein miettiä, että haen hänelle hoitopaikkaa. Se kävi mielessä todella monta kertaa! Luulen kuitenkin, että tässä tilanteessa se hoitopaikka olisi vaan pahentanut tilannetta, koska taapero olisi saattanut kokea itsensä ”hylätyksi”. Onneksi niitä pahimmista mustasukkaisuuskohtauksista selvittiin! Ja hengissä ollaan edelleen.

Tästä vauvavuodesta ei tosiaan ole hirveästi muistoja mielessä, mutta onneksi kirjoitin silloin blogia ja moni asia on noussut niitä kirjoituksia lukiessa mieleen. Vanha blogini ei ole julkisesti näkyvillä, mutta mietin, jos nostaisin sieltä jotain postauksia tänne näkyviin. Vähän ehkä huvittaa mitä kaikkea silloin tulikaan julkisesti kirjoiteltua, mutta ne muistot ovat olleet hyvä apu vauvakirjaa täyttäessä, jossa olen todella huono! Pitäisi taas skarpata.

Kun äitiysloma loppui palasin töihin niin, että tein vaan iltavuoroja ja meillä oli miehen kanssa kirjaimellisesti läpsystä vaihto. VIRHE! En suosittele kenellekään. Alkuun tämä systeemi oli hyvä, mutta puolen vuoden kohdalla se alkoi kuormittamaan niin paljon, että lapsille oli pakko hakea hoitopaikat. Poika aloitti hoidon melkein 2-vuotiaana ja tyttö oli silloin reilu 3-vuotias.  Tämä päivähoidon aloitus oli kaikkein raskain tytölle, koska hän oli niin tottunut olemaan vaan kotona ja kaikki asiat pyörivät pienen porukan sisällä. 2-vuotiaalle taas päiväkodin aloitus oli paljon helpompi ja pyrimme tällä kokemuksella tekemään niin, että meidän pieni neiti aloittaisi hoidon vasta lähempänä kahta vuotta. En tiedä vielä miten se onnistuu, mutta ehkä sen näkee sitten.
Loppuun vielä pieni yhteenveto. Kaikista alkukankeuksista huolimatta pieni ikäero lapsille oli ja on edelleen ollut maailman parhain ratkaisu. Pieni ikäero on mielestämme paljon parempi kuin suuri. Nämä kaksi ovat edelleen keskenään kuin kaksoset - aivan paita ja peppu! Heitä muuten luullaan kokonsa puolesta usein kaksosiksi ja niin luultiin silloin pienenäkin. Nyt ehkä hieman harmittaa, että kuopuksemme jää nyt yksinäiseksi ihan ilman kaveria.  Hän on kuin pieni maskotti tällä hetkellä. Mutta onneksi niitä kavereita varmasti löytyy ihan perheen ulkopuoleltakin. 

Olisihan se ihanaa vielä kokea raskausaika uudelleen, mutta niin se vaan menee, että elämässä on vielä paljon muuta koettavaa tulossa ♥️ Aiomme siis nauttia näistä VIIDESTÄ lapsesta tulevaisuudessakin. Mutta jos jokin yllätys sattuisi, niin tottakai hän olisi tervetullut! Emme vaan enää haaveile uusista vauvoista ♥️


Onko teillä lapsia pienellä ikäerolla? Onko se tuntunut hyvältä vai huonolta ratkaisulta? 

Postauksen kuvat by Linnolahti Photography

5 comments:

 1. Meillä on kolme lasta alle kolmen vuoden sisään syntyneet, eli 1v7kk ja 1v4kk eroilla. Vanhin nyt viisi eli melkoista menoa edelleen. Kaikki aina olleet kotihoidossa ja kyllä saa ihmetellä miten tässä on tolkuillaan pysytty, mutta onneksi on 😃 omat sisarukseni on myös yhtä pienillä ikäeroilla ja ollaan todella todella läheisiä oltu aina. Seuraa ja läheisyyttä siis toivottavasti luvassa aina myös meidän kolmikolla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. oi aivan ihana porukka teillä <3 Ja uskon, että menoa riittää! Meilläkin 5v on melkoinen vilpertti :D

   Delete
 2. Kahden eka lapsen ero 2v 1kk ja seuraavien 1v 9kk. Rankempaa oli kahden ekan kans, kun esikoisella ei ollu leikkikaveria ja myöa vaikutti toisen lapsen koliikki puolenvuoden ikään asti... Nyt kaksi vanhinta leikkii ja Best friends ja vauvan hoito ollut helpompaa. Paljonhan riippuu lasten luonteesta millaisia on. Onko itkunen vauva, omatoiminen taapero, kaksi vanhempaa hommissa mukana ym... Mutta ihana kun lapsista toisilleen seuraa💛💚

  ReplyDelete
  Replies
  1. just näin <3 Meillä kaikki ovat todella eri luontoisia, joten se kyllä vaikuttaa ja isosti :)

   Delete
 3. On varmasti ollut päivät tekemisen täyteiset, kun lapset ovat niin pienellä ikäerolla. Minulla ja siskollani on 1v5kk ikäeroa ja vanhemmat ovatkin sanoneet, että oli se hullua aikaa. Me tosin menimme päiväkotiin, kun minä olin 6kk. Siskonlapsillani on 9kk ikäeroa (nuoremmat kaksoset tulivat 3kk etuajassa) niin se oli aika hurjaa vaikka itse vain sivusta seurasikin sitä. Kolmen alle vuoden ikäisen lapsen hoitaminen on kyllä rankkaa homma, mutta hienosti siskoni siinä pärjäsi :).

  ReplyDelete

Kiitos viestistäsi <3

CopyRight © 2019 EMMI / MUSTAVALKOISTA