yksivuotiaan päivärytmi

September 27, 2019


Tuntuu edelleenkin hassulta ajatella, että meidän pieni neiti on YKSIVUOTIAS. Häneen liittyviä postaustoiveita on tullut useita ja yritän mahdollisuuksien mukaan niitä toteuttaa. Nyt, kun hänen päivärytminsä on ollut useamman viikon, jopa kuukauden samanlainen niin ajattelin siitä kirjoitella! Minulla ei oikeastaan ole muistikuvia millainen päivärytmi meidän isommilla lapsilla on ollut tässä iässä, mutta vauvakirjoista sen verran kaivelin, että hekin ovat nukkuneet noin kahdet päiväunet. Meidän pikkumuru aloittaa päivähoidon tammikuussa ja pyrimme siihen mennessä muuttamaan hänen päivärytminsä niin, että päiväunia olisi vaan yhdet. Toistaiseksi hän nukkuu vielä 2-3 päiväunet joiden pituus on yhteensä 5-6 tuntia. Osakseen varmasti vaikuttaa myös se, että yöt ovat olleet sairastelun ja hampaiden teon takia katkonaisia. Kuitenkin sellainen perus rytmi on hyvin muodostunut, niin se on helppo jakaa.

huppari *saatu 


Meidän aamu alkaa arkisin yleensä viimeistään klo 7.00, jolloin viimeistään herättelen isommat lapset ja samoihin aikoihin nousee myös pikkuneiti. Yleensä heti hänen herättyään tehdään aamupesut ja keitän aamupuuron. Puuro syödään noin klo 8.00, jonka jälkeen touhuilemme jotain tunnin verran ja viimeistään silloin on ensimmäisten unien aika, kuitenkin viimeistään klo 9.30 hän on jo unessa. Kaikki päiväunet hän nukkuu rattaissa, joten minun on helppo tarvittaessa siirtyä paikasta A paikkaan B niiden kanssa. Aamun ensimmäiset unet ovat pituudeltaan noin 1-2 tuntia, jonka jälkeen syödään lounas viimeistään klo 11.15. Lounaan jälkeen on aamupäivän pisin hereilläoloaika, jolloin usein ulkoilemme tai touhuamme jotain yhdessä. 

Meillä on keskimäärin yhdet tai kahdet leikkitreffit viikossa, emmekä oikeastaan enempää ehdi, koska minun on tehtävä päiväuniaikaan omia koulu- tai työtehtäviä. Nyt syksyn tullen varmasti leikkitreffit vähenevät, kun moni aloittaa työt ja pikkuiset päivähoidon. Ilta ja yleensä viikonloput on pyhitetty sitten perheelle tai harrastuksille.

Toiset päiväunet on yleensä klo 14.00-16.00, joskus hän saattaa nukkua jopa klo 17 asti. Näistä päiväunista mieluiten karsisin, mutta tuntuu, että vauva vielä ne tarvitsee. Jos olemme menossa illalla jonnekin, niin silloin hän saattaa vaan torkahtaa autoon. Pyrin, ettei enää klo 16 jälkeen tulisi pitkää unipätkää, koska se vaikuttaa jo sitten yöuniin. 

Illalla hän käy nukkumaan viimeistään klo 20.00 usein jo klo 19.30. Hyvin harvoin uniaika on klo 21, jolloin viimeistään meidän isommat käyvät unille. Nyt, kun kaikki nuorimmat siirtyvät nukkumaan samaan huoneeseen, niin voi olla, että iltarytmiin on pakko tehdä muutoksia! Mutta ehkäpä kirjoittelen sitten siitä myöhemmin lisää.

Millainen päivärytmi teidän yksivuotiaalla on ?

3 comments:

 1. Meilläkin 1v aloittaa tammikuussa päiväkodin, joten hiljalleen tarkoitus siirtyä yksiin päiväuniin syksyn aikana. Vielä kun saisi tutin pois unilta. Tällä hetkellä nukkuu kahdet päikkärit, aamupäivällä n klo 9.30 on ensimmäiset ja iltapäivällä n klo 14.30 on toiset. Yhteensä nukkuu päivällä n 3h, ja yöllä nukkuu täydet unet 11-12h. Tämä rytmi on ollut jo varmaan puoli vuotta sama. :) T. Iida

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo se tutti olisi kans tosi tärkeä saada pois! Tosi kiva rytmi teillä <3

   Delete
 2. Meillä nuorin 1 v 2 kk. Nukkunut jo monta kuukautta vain yhdet päikkärit, 1,5 - 3 h iltapäivällä. Jos nukahtaa esim. autoon klo 11 - 12 välillä vaikka vain 20 minuutiksi, kun haemme isompia kerhosta tm., on hyvin mahdollista ettei nuku enää muita päikkäreitä millään päivän aikana. Isommat meillä ovat vaihtaneet yksiin päikkäreihin vasta 1-v synttäreiden paikkeilla. Nuorin nukahtaa n. klo 20 mais illalla. On nyt muutaman yön nukkunut 11 - 12 h yöunet putkeen, korkeintaan pientä itkua välillä, mutta on annettu rauhoittua&nukahtaa itsekseen uudelleen. Päätin vain, että nyt saa yöimetykset riittää. Paria kertaa yössä söi vielä viime viikolla. Yllättävän helpolla se taas onnistui, yhden yön huutamisella.

  ReplyDelete

Kiitos viestistäsi <3

CopyRight © 2019 EMMI / MUSTAVALKOISTA