Onnellinen omistaja!

November 07, 2019Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan ja Indieplacen kanssa.


Tänään saan kertoa teille Suomalaisen Työn Liiton, tutummin Avainlipun brändilähettiläskampanjasta, johon minut on valittu mukaan! Olen tästä todella iloinen, koska tässä kampanjassa yhteistyökumppanina toimii 100%sesti pohjoiskarjalainen yritys PKO eli Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, joka näkyy meidän arjessamme lähes päivittäin. PKO on ollut Suomalaisen Työn liiton jäsen jo vuodesta 2011 lähtien ja jokaisen PKO:n yksikön pihalla liehuu Avainlippu merkkinä suomalaisen työn arvostuksesta ja tukemisesta. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toiminnan tarkoituksena on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajille sekä edistää Pohjois-Karjalan elinvoimaisuutta. Jokainen euro, jonka minä tai sinä käytät PKO:n tuotteisiin ja palveluihin palaa takaisin Pohjois-Karjalaan. Näillä rahoilla PKO:n on mahdollista tukea esimerkiksi lasten harrastustoimintaa ja hyväntekeväisyystoimintaa. Joko muuten sinä olet asiakasomistaja?
Omistajuus on meidän yhteinen juttu

Liityin asiakasomistajaksi noin 18-vuotiaana eli 13 vuotta sitten muutettuani omilleni. Siitä lähtien ihan joka kuukausi olen saanut s-tililleni rahaa kuukauden aikana PKO:n toimipisteisiin käyttämistäni ostoksista ja palveluista, sekä kerran vuodessa ylijäämänpalautusta, joka maksetaan aina toukokuun lopulla. Bonuksen määrä on 1-5% kuukauden bonusostoista ja lisäksi maksutapaetua voi saada 0,5%, kun ostokset maksaa S-etukortilla S-ryhmän toimipaikoissa. Lue lisää bonusjärjestelmästä täältä. Perheen perustamisen myötä yhdistimme puolisoni kanssa erilliset S-tilit yhdeksi tiliksi, jolloin bonuksen määrä on tietenkin suurempi, kun kaikki kertyy samalle tilille. Me itse liputamme aidosti S-tilin puolesta, koska S-mobiililla voi seurata reaaliajassa kuukausittaisia ostoksia, mutta niitä pystyy tarkastelemaan myös vuositasolla. On kätevää, kun kaikki kuitit ostoksista tulee myös samaan paikkaan, eikä tarvitse ihmetellä kadonneiden kuittien perään.
PKO on yksi niistä harvoista Osuuskaupoista, joka maksaa omistajilleen vuosittaista ylijäämänpalautusta. Ylijäämäpalautuksen määrän päättää PKO:n edustajisto ja tänä juhlavuonna PKO maksoi palautusta historiallisen suuren 7,8 miljoonan euron verran. Voiton osuus oli noin 3 % PKOsta suoritetuista bonusostoista. Lisäksi 100 euron osuusmaksulle maksetaan korkoa 12% vuodessa. Meidän perheemme kuukausittaiset ostokset ovat sitä luokkaa, että saamme ostoistamme joka kuukausi S-tilille takaisin 5% bonuksina ja 0,5% maksutapaetuna, koska pääasiassa keskitämme kaikki ostoksemme S-ryhmän toimipisteisiin ja maksamme ostokset S-etukortilla. Etenkin nyt perheen kasvaessa olemme huomanneet, että ostosten keskittäminen PKO:n toimipisteisiin on ollut todella kannattavaa. Tästä voisin ottaa esimerkkinä meidän kuukausittaiset ostokset, joista kertyy joka kuukausi noin 90-100 euroa takaisin S-tilille. Keskimäärin meidän ostokset S-ryhmän toimipisteistä ovat olleet noin 1300-1800 euroa kuukaudessa, joista suurin osa menee tietenkin ruokaan. Meidän lähikauppa on S-market, jossa asioimme lähes joka päivä, mutta kerran viikossa isommat ostokset tulee tehtyä Prismassa. 

Vuonna 2018 PKO jakoi omistajilleen yhteensä 17,7 miljoonaa euroa rahaa jäsenalennuksina ja voitonjakoina, joka tarkoitti keskimäärin 238 euroa ylijäämänpalautusta taloutta kohden. Viime toukokuussa tulleet palautukset olivatkin todella kiva lisä kesälomabudjettiin, joiden ansiosta päätimme tehdä vielä suunniteltua pidemmän lomareissun ja varasimme risteilyn Ruotsiin.


Omistajana sinulla on mahdollista päättää!

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan omistajien eli jäsenten ylintä päätäntävaltaa käyttää edustajisto, johon juuri sinä voit hakea mukaan päättämään. Jäsenet valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan ja nyt vuosi 2020 on PKO:lla vaalivuosi.

Mitä edustajisto on käytännössä?

Edustajisto…

  •       Hyväksyy ja vahvistaa PKO:n vuositilinpäätöksen ja päättää tuloksen käytöstä. Kuten jo edellä kerroin niin edustajisto päättää ylijäämänpalautuksesta ja osuuspääoman korosta.
  •       Valitsee PKO:n hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat.
  •       Toimii keskustelufoorumina ja viestin välittäjänä PKO:n hallinnolle ja johdolle osuuskunnan jäseniltä eri puolilta maakuntaa.

Edustajiston toimikausi on neljä vuotta ja tämä neljän vuoden kausi on nyt päättymässä. Edustajistoon pääsemiseksi sinun tulee olla asiakasomistaja, joiden kesken myös vaalit järjestetään. Hakuaika alkoi 4.11, joten nyt jos koskaan kannattaa lähteä mukaan vaikuttamaan! Lue lisää vaaleista täältä.

No comments:

Post a Comment

Kiitos viestistäsi <3

CopyRight © 2019 EMMI / MUSTAVALKOISTA